skip to Main Content

De 7 dingen die je moet weten over het onderhouden van dieselmotorfietsen

Het principe van een dieselmotor kan worden uitgelegd in de volgende stappen: Ten eerste wordt er lucht gezogen. Dit staat meer bekend als de air intake. Vervolgens wordt de lucht samengeperst, waarna er een ontsteking plaatsvindt. Hierdoor komen uitlaatgassen vrij, die worden uitgestoten. Wanneer je zo een dieselmotorfiets hebt, kost onderhoud ook nog wat geld. Soms kun je zelf al wat aan onderhoud doen, maar soms is professionele hulp geïndiceerd. In de volgende alinea’s zullen er tips gegeven worden over het onderhouden van een dieselmotor.

Starten

Wanneer je zo een dieselmotorfiets hebt, moet je ervoor zorgen dat je het regelmatig start. Zorg ervoor dat het niet maandenlang niet gestart blijft liggen. Als je voor een poosje naar het buitenland moet, vraag dan een vriend om jou te helpen hiermee. Je kunt een sleutel aan hem geven en vragen het regelmatig te starten voor je. Dus koop een dieselmotorfiets, indien je weet dat je het vaak zult gebruiken. Je moet ook ervoor zorgen dat je de montage Bolts regelmatig draait. Dit moet je doen om eventuele lekkages op te sporen. Merk je dat er lekkages zijn, dan moet je het aanpakken. Als je het niet zelf weet aan te pakken, kun je dat vragen aan een monteur die hierin gespecialiseerd is.

Zo kun je dit probleem dat tijdig oplossen.

  1. Coolant: Coolant kan gasvormig zijn of vloeibaar. De dieselmotor heeft een coolant nodig. Elke motortype, heeft zijn eigen coolant type. Dus je moet bijvoorbeeld geen type a coolant zetten voor dieselmotor b. Als je in een noodsituatie bent en jouw coolant is op, dan kun je even tijdig water vullen. Maar zodra je thuis bent, of een shop tegenkomt waar er coolant verkocht wordt, is het raadzaam om het geschikte type coolant te kopen voor die specifieke dieselmotor. Daarna kun je de geschikte coolant erin vullen.
  2. Opstarten: Meestal heb je haast. Het leven ziet er erg druk uit. Maar haastige spoed is zelden goed. Zorg ervoor dat je jouw dieselmotorfiets eerst opstart alvorens je het rijdt. Al heb je het druk, maar als je dit steeds niet doet, kun je in grote onkosten belanden. Dit zorgt ervoor dat de motor goed verwarmd wordt. Daardoor gaat de olie goed smeren en lopen over de motor, waardoor het beter is voor zo een dieselmotorfiets.
  3. Verversen: Zorg ervoor dat je de olie regelmatig controleert. Denk maar aan smeerolie. Indien de olie niet meer goed is, moet je het laten verversen of vervangen. Niet alleen de olie moet ververst worden, maar ook de verschillende filters, zoals de luchtfilter.
  4. Geen benzine: Vul nooit benzine in een dieselmotor. Dat is heel slecht voor de motor. Doe je dat toch, dan kan jouw dieselmotorfiets stuk gaan. Als je het weer rijdende wilt, kun je het naar een monteur brengen en, indien reparatie mogelijk is, kun je het weer rijden. Indien er geen reparatie mogelijk is, kun je de motorfiets laten slopen.
  5. Injector: Je moet regelmatig nagaan of de injector van de motorfiets goed functioneert. Een injector is een buisje dat naar de gecomprimeerde lucht leidt. Als zo een injector bijvoorbeeld verstopt is geraakt, kun je problemen krijgen met de motorfiets. Het kan wel eens zo erg zijn dat de motorfiets helemaal niet meer start. Vandaar regelmatige controle hiervan van essentieel belang is.
  6. Volle tank: Je moet ervoor zorgen dat je de dieseltank zo veel als mogelijk vol maakt. Doordat je dit doet, is de kans op condensatie ook klein. Hoe kleiner de kans op condensatie, des te minder kans op verstoppingen in het systeem en hoe beter dat is voor de dieselmotor.

Je hebt gezien dat onderhoud van een dieselmotorfiets van groot belang is te doen. Het liefst regelmatig, zodat de kleinste incorrectheden tijdig worden opgespoord en opgelost. Dit voorkomt soms grotere uitgaven. De zeven dingen die je het best kunt doen om jouw motorfiets te onderhouden zoals we eerder zagen zijn: Starten, coolant, opstarten, verversen, geen benzine, injector en een volle tank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top